הבהרה
פוסט זה אינו מיועד לשקף את רוח כלל חברי הקבוצה. אלו דברים שאני רואה, מנקודת מבטי האישי, על מצבנו, ועל השאיפות לעתיד, כפי שאני רואה אותן. כל אחד מכם, מוזמן לכתוב את נקודת המבט שלו, ואת תוכניותיו לעתיד, ולפרסמן כאן בבלוג.
טל ירון
שתי דרכים שהן אחת
במהלך החודש וחצי האחרונים התמלאה הכוורת של המפלגה בהרבה עבודה והרבה דיונים. אנו יוצקים את התוכן, מעצבים את דפוסינו הדמוקרטים, מתכננים תוכנות ומתנסים בבעיות אותן מזמנת לנו הדמוקרטיה, כפי שאנו מעצבים אותה.
כרגע אני מבחין בשני כוחות הפועלים על המערכת המפלגתית.
כוח אחד, שאומר "תכלס". בואו נביא הרבה אנשים. בואו נסגור את הכל בהצבעות פשוטות. בואו נקים מפלגה כמו כל מפלגה אחרת, עם היררכיה ואוליגרכיה וכוח פוליטי מרכזי שמחליט מה עושים עבור כולם.
כוח אחר אומר שהיינו רוצים לנהל את הכול מתוך דיון, מתוך מחשבה, מתוך בחינה של הדברים.
לכל אחד מהכוחות יש יתרון וחסרון. ההערכה היא שמפלגה היררכית, המנוהלת על ידי מרכז-כוח קטן וברור, לא תצליח לצבור מספיק כוח להתרומם (אלא אם בעל הון כבד יפרנס אותה ויביא אותה לקלפי). סביר להניח שריכוז כוח בידי קבוצה קטנה, יביא למלחמות סכינאות, ועוד סביר להניח כי למפלגה כזאת, שתצהיר שהיא מעוניינת להביא לחקיקה שתוביל לדמוקרטיה ישירה כמו שוויץ, לא יהיה אינטרס אמיתי לחוקק חקיקה פרו-דמוקרטית-ישירה.
הסיבה לכך נובעת מ"כלל היפוך האינטרסים". כלל זה אומר, שמפלגה עולה לשלטון, כדי לשרת קודם כל את נושאי המשרות בה, ורק אחר כך את ציבור הבחורים. הדבר הזה נכון למפלגה, כמו שהוא נכון לכל ארגון. ולכן יהיה אינטרס למפלגה, מרגע שתגיע לכנסת, לדואג למצב כזה בו המפלגה תהיה גדולה מספיק כדי לדאוג למשרות וחלוקת שלל לבעלי הכוח בה, אך לא מספיק כוח ולא מספיק חקיקה, שתממש את רצון הבוחר, ותביא בעקבות כך, לירידה במוטיבציה של הבוחרים להצביע שוב למפלגה.
לעומתם, לתומכים בתהליכי דיון יש שתי בעיות עיקריות. הראשונה היא שמטבע הדברים, תהליכי דיון הם ארוכים מאד, ולפעמים מתקשים להגיע בעמצאותם לתוצר מוגמר שניתן לעבוד איתו. הבעיה השניה היא אולי קשה יותר לפתרון, היא שנכון להיום, אין תהליכי דיון יעילים לקבוצות העולות על 15 איש, בזמן סביר.
בעיית הדיון, ככמגבלת הגדילה של מפלגה דמוקרטית
ואכן, ניתן לראות שאנו מתמודדים כרגע בדיוק עם תקרת זכוכית זאת. אנו מונים פחות או יותר 15 פעילים, ומתקשים לקבל החלטות בצורה ברורה.
לבעיה הראשונה של הקבוצה הדיונית, מתחיל להסתמן פתרון. אבישי ברודי, לימד אותנו לקבוע לעצמנו זמנים ויעדים. ובמפגשים שלנו אנו קובעים יעדים ומנסים לעמוד בהם. ואנו לאט לאט לומדים לנהל את עצמנו כך שנגיע לידי מעשה.
הבעיה השניה, שהיא הקשה יותר לפתרון, והיא אולי האתגר הגדול העומד לפתחנו. תהליך הדיון, הוא אולי לב ליבו של היכולת להניע ולחבר עוד ועוד אנשים לעשיה ולהתרוממות של המפלגה. ככל שיותר אנשים ירגשו שייכים, משפיעים, ושהמפלגה מתנהלת בחוכמה ובתבונה, כך תגדל המערובות והמוטיבציה לפעול. ככל שנבנה את תהלכי הדיון כך שישקפו את חוכמת ההמון יווצר מוצר טוב יותר, יותר אנשים ירגישו שהשני סנט שהם משקיעים הולכים למקום נכון, והמפלגה מייצרת את התוצרים הדרושים.
פיתוח תהליכי דיון המוניים
אלא שנכון לעכשיו, רוב תהליכי הדיון, מתקשים להגיע להסכמה בקבוצות העולות על 5 אנשים. שיטות מיוחדות שפותחו בשנים האחרונות, מאפשרות דיון אפקטיבי בקבוצות של 15 איש. קיימות גם שיטות דיון של אלפים באמצעות Open Space Technology, אך זאת שיטת דיון הדורשת מספר ימי עבודה, אולמות כנסים, וקשה מאד לעבוד איתה בצורה שיגרתית לאורך זמן. לכן, ככל הנראה יהיה עלינו לפתח כלים לדיון בקבוצות המונות עשרות ומאות אנשים, כדי לאפשר את הדיון היעיל בקבוצות הולכות וגדלות.
הפתרונות
כבר לפני למעלה משנה וחצי חזינו את את הצורך בתהליכי דיון יעילים בקבוצות גדולות, כדי להקים אירגון דמוקרטי אמיתי. ולכן הצוות של אקלי, הקים את אקלי. כרגע אקלי נמצאת בשלב בו היא מסוגלת לסייע בפתרון דילמה במהירות גדולה יחסית בקבוצות של עד 15 איש, אך היא עדיין דורשת שיפור רציני לפני שניתן יהיה להשתמש בה בתהליכים מורכבים ובקבוצות העולות על 15 איש.
במפגש האחרון של המפתחים השתמשנו באקלי, והיא סייעה לבחור באיזו שפה יש לפתח את התוכנה של המפלגה.
אקלי כתובה בקוד פתוח, ואנשי-פיתוח המעוניינים להצטרף אליה מוזמנים.
אמצעי אחר שמיועד לסייע לנו בעיצוב התנהלות המפלגה והחוקים הוא הויקידיון. ויקידיון, הוא ניסיון ישן בתוך התנועה (ובמידה רבה גם קדם לתנועה), שנועד לאפשר באמצעות המדיה-ויקי, דיון מרובה משתתפים. לויקידיון היו הרבה מאד גרסאות, ולאחרונה פותחה גרסא חדשה, שנראה לי שתוכל להצליח במשימתה בקלות יחסית. היא עוד דורשת שיפור, והתרגלות של המשתמשים, אך היא מאפשרת צבירת ידע.
מי שמעוניין להצטרף לפיתוח של כל אחד מכלי הדיון, מוזמן להצטרף לפיתוח של ויקדיון על ידי מעקב אחר ף הויקדיון, ואם מישהו מעוניין להצטרף לאקלי, שיפנה אלי בדואל פרטי (tal.yaron@gmail.com).
סיכום
בכל מקרה, נראה לי ששני הכוחות חשובים במפלגה. גם אנשי התכל'ס, הרוצים תוצאות עכשיו, וגם אנשי הדיון. אנשי התכל'ס מדרבנים ומאתגרים את אנשי הדיון, ואנשי הדיון מנסים לבנות מנגנון טוב, שישמור את הדמוקרטיה ויאפשר למפלגה לצמוח כגוף דמוקרטי אמיתי. אם אנשי הדיון מעוניינים לשמור על הדמוקרטיה של המפלגה, יהיה עלינו לדואג שכלי דיון המונים יהיה מוכן בזמן הקרוב. יהיה זה ויקידיון, אקלי או אמצעי אחר, עדיין הוא התנאי, ככה"נ לשמירתה של המפלגה דמוקרטית בנשמתה.
בינתיים, נראה לי כי אנו עושים זאת בהצלחה רבה.
טל ירון
טל –
ישר כח על העברת הדיון לרשות הכלל.
כפי שציינתי כבר בכמה מקומות בדיון פרטי, יש שתי אפשרויות להתמודדות עם המצב כרגע:
א) להרגע ולוותר על האגו. להבין שכל ההחלטות שמתקבלות עכשיו, מתקבלות לזמן קצר מאד, עד אשר יגדלו מספרינו, ועניינים בסיסיים (שם, הכרזת עקרונות) יעלו שוב לדיון מדרך הטבע.
ב) להנהיג דמי-רצינות סמליים (60 ש"ח בשנה, 5 ש"ח בחודש) כמחיר זכות ההצבעה.
כך או כך, יש מקום לדעתי לתוספת לתקנון:
כל החלטה ניתנת להצבעה חוזרת, בתנאי שיגוייס לך מספר מצביעות ומצביעים השווה למספר שהעביר אותה החלטה מלכתחילה.
אני בעד. רק העניין עם הכסף, דורש התנהלות אחרת. אולי צריך לבקש כסף מפעילים שמעוניינים להצביע ולאפיין, ובעוד כל השאר לא זקוקים לתשלום בינתיים. כך נוכל לראות מי מעוניין בהשפעה אמיתית. כמו כן,אני מציע כי בתוך המפלגה לא יהיו באי-כוח.
אני חושבת שמיצית את דעתי בנושא:
גביית תשלום לפעילים פנים מפלגתיים המאפשר הצבעה עבור החלטות פנים מפלגתיות ללא שימוש בבאי כוח
הייתי במפגש המפתחים, ועקבתי אחר הדיונים מאז, גם אם לא השתתפתי בהם.
אני מזהה בעיה מבנית בהתנהלות עד כה. אנו מנסים לשמור על מערכת בה הכל פתוח ו"נתון לדיון והחלטה משותפת", אך לא נגיע כך לשום מקום.
מסתבר שכל דמוקרטיה זקוקה לאלמנט דיקטטורי, שיכתיב מציאות. דמוקרטיה צריכה לאפשר לקבוצה לערער על המציאות ולשנות אותה, אך מישהו צריך להגדיר ברירת מחדל.
ספציפית לגבי הפיתוח, האם יש מישהו פנוי / נמרץ מספיק להתוות תוכנית ראשונית ברת יישום?
האם יש מישהו שיכול להפוך הצעה זו לחלוקת עבודה?
"קריינא דאיגרתא איהו למיהוי פרוונקא", אך אבהיר כבר עתה שהיוזמה הנ"ל דורשת הרבה זמן פנוי שלצערי אין לי. עם זאת, אשמח לקחת חלק בביצוע מטלות קטנות, ממוקדות.
אשמח לחזות בשינוי.
יעקב שלום,
אני מסכים שכרגע זה נראה בלאגן גדול. אבל ההנחה שלי היא שבזמן הקרוב, נמצא דרך להתנהל בצורה מסודרת ויעילה. כרגע אנו בונים את התהליך שיאפשר קבלת החלטות מהירה. לכך אנו פועלים.
אוריאל מרכז את פרויקט הקוד, ולאחר שישבו מחו"ל, בעוד כמה ימים, אשב יחד איתו על בניית איפיון ברור, שבו יוכל כל מי שירצה לבנות חלקי קוד.
התגובה שלך חשובה מאד, ואעשה כל מאמץ כדי להכניס את תהליכי הדיון במפלגה, לתלם.
תודה,
טל
אני חושב שצריך לקחת את ההצבעות הנוכחיות בערבון מוגבל מאד. הן מייצגות 20-30 איש ולא יוכלו לייצג יותר אנשים. לכן חשיבות ההצבעה לכאן או לכאן קטנה.
אחת הבעיות שיש כיום היא שהדיונים לא מחייבים שום דבר על ההצבעות, אפשר להשקיע הרבה בדיון – אבל אין לו שום נגיעה להצבעה. זה חבל (אבל זה פחות קשור לשאלה איך מקיימים דיון המוני)
הי דרור,
אני מנסה לפתח את הויקידיון, כך שהוא ישקף הסכמה רחבה שקיימת בכל רגע נתון. כך נעבוד יותר על הסכמות, ופחות על הכרעות, שמימלא יכולות להשתנות מפעם לפעם. מצד שני, משתמשים חדשים יוכלו לקרוא את ההסכמות ולהתחבר לרוח הדברים, או לפתחו בדיון.
זה נכון שקשה לקבל החלטות כשהכל פתוח לדיון, ולכולם יש זכות הצבעה.
אבל בכל דרך אחרת, אין שום ייחודיות למפלגה הזו, כל מה שהיא מציעה את זכות ההצבעה לכולם, זו הייחודיות שלה.
אגב, המשמעות היא, שבעצם אף מפלגה אחרת לא יכולה להתחרות במפלגה הזו, זאת אומרת אי אפשר להקים עוד מפלגה מתחרה שתציע את אותה אג'נדה, זכות הצבעה לכל חברי המפלגה. כי אם תקום אחת כזו לא תהיה לה כל משמעות, ולא תהיה שום סיבה להצביע לה יותר מאשר למפלגה הישירה.
לגבי התשלום, לדעתי צריך לגבות דמי רצינות.
ובעניין קבלת ההחלטות, בוודאי שגם בשלב זה הכל צריך להתנהל על פי הצבעות, למרות שלא תהיה להצבעות אלו משמעות לאחר שיתווספו למפלגה עוד חברים רבים, אף על פי כן כרגע אלו החברים שיש, וצריך להתנהל בדמוקרטיה.
לדעתי הבעיה המרכזית היא הבעיה של המפתחים, כיצד ליצור ברמה הטכנית אפשרות הצבעה לכולם.