הפוסט הבא מנסה לתאר להיכן להבנתי, עלינו להצעיד את המפלגה. מחשבותיכם בנושא חשובות:
לקראת הראיון אצל אברי גלעד (שלא התממש בסוף), ניסיתי לחשוב מה אנו בעצם מציעים לציבור. מה עושים עם הציבור שיגיע בעקבות צפיה בתוכנית? מה אותו ציבור יפגוש כאשר יגיע לשערי המפלגה הוירטואלית שלנו?
פתאום הבנתי, שכרגע אין לנו דבר להציע לציבור הרחב, מלבד הרבה הבטחות יפות. באתר הוורד-פרס של המפלגה הישירה אנו מציעים להם כמה הכרזות יפות ואולי מלהיבות, ואפשרות להרשם להשאיר לנו את הדוא"ל שלהם, כדי שנעשה איתו אלוהים יודע מה…
בפייסבוק, אנו קצת מדברים ומעלים רעיונות ועונים לתשובות, אבל ממש אפשרות להצביע אין לנו שם. גם הפיסבוק וגם האתר, הם כלי תעמולה, לאפשרות של הקמת מפלגה.
אבל מה תרומתם של המגיעים החדשים? כיצד הם יסיעו לקדם את הקמת המפלגה?
השאלות הללו הטרידו אותי ולקראת הראיון והכריחו אותי לעשות סדר במחשבות על הקמתה של המפלגה הישירה. מדי פעם אנו נדרשים לעשות סדר, כדי לדעת לאן אנו רוצים להתקדם. אני מעלה את התובנות שלי, לעיונכם ולתגובותיכם.
התפתחויות אחרונות
לאחרונה, התחלנו לעשות חוגי-בית, ולהופיע בתקשורת, ואז עלתה השאלה, מה עושים עם כל המצטרפים החדשים? לאן שולחים אותם, מה הם עושים? אחת התשובות היתה, שיחלקו פליירים, ויצרו עוד חוגי בית.
טוב, מה עושים עם אותם עשרות ומאות, ואלפים שהתקשורת וחוגי הבית יביאו? האם הם באמת ירצו להמשיך רק להיות עוד גל של תועמלנים ומפיצי התודעה? הרי חלקם לפחות ירצה להשפיע. ואיך הם ישפיעו? על מה הם ישפיעו?
הרי ההבטחה שאנו נותנים להם, היא שהם יוכלו להצביע לכנסת. כלומר, הדרך לעשות זאת, היא להקים אתר מפלגה שדרכו יוכלו כולם להצביע על חוקי הכנסת. ועד שהאתר יוקם, יהיה עליהם להסתובב עם תחושת חוסר יכולת, או איזו ציפיה רחוקה שיום אחד יהיה כאן אתר. להם לא יהיה הרבה מה לעשות בנידון.
המפלגה בסופו של דבר אמורה להיות צינור לציבור לתוך הנכסת. כרגע אנו גם לא לגמרי סגורים על הדרך בה הציבור יצביע. הציבור שהגיע זה מקרוב, יסתכל על פעילי המנגנון המתווכחים זה עם זה, ולא יראה תוצאות בזמן קצר, ופשוט יעזוב את המפלגה. לכן עלינו להביא מוצר עובד, לפני שאנו עושים שיווק המונים. מוצר שנותן להם הרגשה-סימולציה שהם יכולים לשלוט בכנסת. עלינו לפתח "צינור-לכנסת" עובד.
כבר יום, ברור שאין מדובר סתם בהצבעות רוב. הרי אם נשתמש רק בצינור פשוט, יצביע הציבור בעיקר בהצבעות פופליסטיות, ויוציא שם רע לדמוקרטיה הישירה. קחו למשל את אתר "חוקים" שחרת על דגלו את האמירה הבאה:
מטרת האתר הינה לאפשר לכל גולש להעלות הצעת חוק שלדעתו צריכה להופיע בספר החוקים של המדינה, ולקבל תגובות מהגולשים.
השאיפה היא שהאתר יכיל כמות גדולה של אנשים שיובילו מהפכות וירימו הצעות חוק מוצלחות מהאתר אל הכנסת ובכך לבטא דמוקרטיה אמיתית – שלטון העם!
באופן עקרוני, אנו יכולים ליצור שיתוף פעולה עם האתר, ולהתחיל לרוץ לכנסת, אלא שהאתר סובל מכשל בסיסי. כל אחד יכול להעלות הצעת חוק (עד כאן טוב ויפה, ומתאים לאג'נדות שלנו). אלא שהצעה אינה חייבת להיות מנומקת, ואינה מציגה את הדילמות איתן צריך החוק להתמודד. לא כמה עולה החוק, ואין דרך להציג ביקורת יעילה כנגד החוק. יש בהצעות יותר פופליזם, וקיים חוסר יכולת אמיתית להעמיד התנגדויות רציניות.
כתוצאה מכך, הצעות פופליסטיות זוכות בו ברוב גדול. רוב הציבור, אם יאמרו לו כי כך יתנהלו ההצבעות לכנסת, ידחה אותן בבוז, ובצדק. לעיתים הוא אף ייחרד מהצבעות כאלו. למשל הצבעה בעיתית כזאת, שמודגמת על ידי דמוקרטיה ישירה היא היוזמה האזרחית בסן-פרנסיסקו על איסור ברית המילה. מקרים כאלו יוציאו שם רע לדמוקרטיה הישירה ויקשו עלינו לשווק ביעילות את המפלגה.
שינוי חשיבה
אם אנו רוצים לזכות לתמיכה רחבה, עלינו להציג פתרונות מספיק טובים שיתנו תחושה לציבור שהכלים שאנו בונים מאפשרים קבלת החלטות ראויה. כדי לזכות בתמיכה, צריך לפתח מנגנון יותר מתקדם שיאפשר דיון מושכל. דיון כמו קטעי הוידאו המוטמעים של עופרה וליאב, וכמו ההצעות שעוברות ברירה טבעית של רותם ואוריאל. אולי שילוב מסויים של מובילי דעה, ושל באי-כוח.
בניית צינור טוב, אינה דורשת ציבור גדול ורב, אלא צוותי מחשבה וצוותי מפתחים שיודעים לעבוד ביחד, כדי להציע סוגי צינורות שונים. הדמוקרטיה של המפלגה תתבטא עבור הציבור הרחב בכך, שלציבור ינתנו אפשרויות שונות לבחור מבין כלל הצינורות שיפותחו עבורו.
הפיתוח של הצינורות השונים שבהם הציבור יעביר את דעתו, יפותח כמו כל כל פרויקט קוד פתוח אחר. באמצעות דיקטטורים נאורים, ועל בסיס קוד פתוח.
התמקדות בפיתוח בשלב זה
אם כך, למעשה עלינו להתמקד בשלב זה בגיוס של מפתחים ואנשי מנגנונים דמוקרטיים. עלינו להציב את השאלות הניצבות בפני הדמוקרטיה הישירה, ולאפשר לצוותים השונים להציע פתרונות שונים. עלינו להתרכז באיסוף אנשי הקוד הפתוח, למיניו, ולאפשר להם לפתח את המוצרים שלהם. תרומתנו תהיה ביצירת תשתית אירגונית לצוותים הללו, ויצירת פלטפורמה משותפת שבה כל המצביעים של המפלגה יוכלו להצביע דרך המנגנונים השונים.
אם אכן זה המנגנון, הייתי מציע להתמקד בגיוס ופיתוח תוכנה בשלב זה, ולהשקיע פחות בגיוס המונים.
מה דעתכם?
העיקר שתעשו משהו
תודה, דוד, משתדלים לעשות, אך חשוב גם ליצור תיאום, כדי למנוע קרעים.
בימים הקרובים אנו מקווים לראות איפיון למערכת 0.2
טל אני לגמרי לגמרי איתך בנושא הזה, אלו חלק מהחששות שהבעתי מלכתחילה ואפילו אמרתי באחת הפגישות שאין מה לצאת החוצה כרגע, המנגנון, שהוא כל ההבדל כאן, פשוט לא מוכן, וכשהוא יהיה מוכן יש להפעיל אותו בקנה מידה קטן יותר כדי לבוא מוכנים לקנה מידה לאומי. אם נתעקש להוליד את התינוק בחודש חמישי הוא יהיה פג ואולי אפילו לא ישרוד.
תודה כרמל. כן זכרתי את מה שאמרת, והאמירות שלך היו חלק מהשיקול, שבסוף הביא אותי למסקנה הזאת. עצותייך טובות וחכמות כרגיל 🙂
אני חושב שהזמן שנדרש לי להבין זאת, היה חלק מהניסיון לראות איך כל המערכת המורכבת הזאת צריכה לזוז. אבל בסוף הגענו 🙂
אני חושב שזה בדיוק הזמן להפיץ את הרעיון, יש לנו המון תוכן וחדשות שיעסיקו את הקוראים הפסיביים, ויש לנו אמצעים, שיטות ותרבות ארגונית לתקשורת עם כל הפעילים שמצטרפים. אפשר לשפר את זה, והנושאים שהעלת חשובים אבל מורכבים, ואני חושב שצריך שיותר אנשים ידונו בהם. אני מאמין שעוד פגישה או שלוש יצטרפו אלינו עשר-עשרים פעילים חדשים. צריך לתת להם את הכלים לקחת חלק ולהוביל. כמה אנשים בפייסבוק כבר הביעו רצון להשתתף בפעילות והרבה היו רוצים מפגש היכרות עם הרעיונות בבסיס המפלגה.
אני חושב שכדאי מאוד ליזום מפגש כזה מעבר למפגש הדו שבועי הקבוע, אחר כך הפעילים החדשים יוכלו להיפגש בינם לבין עצמם במקרה הצורך. אני כרגע לא יכול לארגן את זה כי אני מטייל בשביל ישראל,
בכל מקרה- פעילים חדשים =פתרונות חדשים, אולי אפילו צוותים שישבו במרוכז על הנושאים האלה.
ועוד משהו- הפייסבוק הוא כלי תקשורת, והוא מצויין כדי לשאול אנשים שאלות, כמו ששאלתי באילו פגישות אנשים מעוניינים.
שימו לב- לא הצבעות, שאלות. בקטע הזה גם הקהל הכביכול פסיבי יכול לעזור עם נושאים שאנחנו מתלבטים בהם אם מנסחים את השאלה נכון. אם נשאל הרבה שאלות בפייסבוק ולמד מהתשובות, הקהל ירגיש מעורב.
עוז,
פעילים למה? מה הם אמורים לעשות?
אני יודע אילו פרויקטים יכולים לקחת אנשי תוכנה. אני מניח שאפשר לבנות צוות אנשי שיווק. האם יש עוד דברים שניתן לעשות לדעתך?
ד"א אפשר לשקול שימוש מחדש בבטרמינס כמקום להפנות אליו אנשים שרוצים לקחת חלק בפעילות.
בטרמינס יכול לרכז בדף אחד את כל הפרויקטים במפלגה.
חסר מה לעשות? לענות לחדשים על שאלות, עיצוב גרפי, קשרי חוץ, מישהו שיפעיל את הטוויטר, האקר שימצא פרצות בשיטה/תוכנה, ייעוץ משפטי, ייעוץ מתחום מדעי המדינה, מישהו שילך לכנסים, מישהו שידע מה עושים עם כל המוזיקאים שיש לנו פתאום…
העיקר- מה שהם רוצים לעשות, אחרי שאנשים ידעו לעומק מה קורה כאן יהיו להם רעיונות איך לשפר ולעשות דברים אחרת. והם גם יוכלו לדון בבעיות שהצגת ולהגיב בבלוג ובפורום, ואם הם משתכנעים שזו בעיה חשובה הם יכולים להפגש ולדון בכך ביתר פירוט.
אין לנו פטנט על המפלגה הישירה, אז אם אנחנו רוצים שהמפלגה הישירה שתתפוס תהיה מחוברת לרעיונות שלנו, צריך להתחבר עכשיו לכל מי שמתעניין ברעיון, וכל יום מתעניינים אנשים חדשים.
ואו,
איך מנהלים כ"כ הרבה אנשים, בלי ליצור היררכיה? ניהול של דבר כזה, ללא מנגנון א-היררכי טוב, אומר, עבודה במשרה מלאה.
אני חושבת, טל, שאתה מתמצת את עניין בצורה כל כך יפה ומשכנעת עד שאין לי אלא להגיד לך שאתה צודק.
אני חושבת שכיוון ההתקדמות שלנו צריך להיות בשני כיוונים עיקריים כרגע\ף
א) פיתוח תוכנה
ב) קידום הקמת המפלגה באופן רישמי
תודה, אור.
שם לעצמי לשבוע הבא, לקדם את עניין פיתוח התוכנה. כדאי לרכז את כל מי שקשור לתוכנה, ונראה איך מקימים את התוכנה. רותם כנראה סיים את האפיון, כך שניתן להתחיל.
נראה לי שעדי, יקדם את הקמת המפלגה.